Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Τουρκία αναγνώρισε την κυβέρνηση των Νεότουρκων ως τρομοκρατική οργάνωση



Η συνθήκη Ειρήνης των Σεβρών δεν έχει χάσει τη σημασία της ακόμα και σήμερα. Εάν να υπάρχει πολιτική βούληση, οποιαδήποτε χώρα που συμμετείχε στη Συνθήκη, μπορεί να λάβει μια ιστορική, πολιτική απόφαση, να επικυρώσει το έγγραφο, το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη,
δήλωσε ο Δοκτοράς των Ιστορικών Επιστημών, Αρμέν Μαρουκιάν σε συνέδριο αφιερωμένο στην 100ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συνθήκη, μαζί με την Διαιτητική απόφαση του Wilson και την παν-Αρμενική Διακήρυξη που εγκρίθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2015, αποτελούν μια σταθερή ιστορική και νομική βάση των αξιώσεων μας. Ο Μαρουκιάν χαρακτήρισε απαράδεκτο  την άποψη, ότι επειδή η Συνθήκη των Σεβρών που δεν επικυρώθηκε, δεν τέθηκε σε ισχύ, επομένως, και η Διαιτητική απόφαση του Wilson επίσης δεν έχει νομικό ισχύς.
«Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός, ότι η σοβιετική ιστοριογραφία έχει τονίσει επανειλημμένα την ιδέα της αντικατάστασης της Συνθήκης των Σεβρών με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Είναι επίσης απαράδεκτο να λέμε, ότι η Συνθήκη Ειρήνης των Σεβρών είναι ένα καθαρά ιστορικό έγγραφο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Να καταγράψουμε το γεγονός, ότι η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται σήμερα εις βάρος των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Εβραίων. Η Συνθήκη των Σεβρών προτείνει σαφείς μηχανισμούς για το πώς να επιστραφούν η ακίνητη περιουσία και προσωπική ιδιοκτησία στους νόμιμους ιδιοκτήτες της», σημείωσε ο ιστορικός.
Ο Μαρουκιάν υπενθύμισε, ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη των Σεβρών, οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν την κυβέρνηση των Νέων Τούρκων ως τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή μια πολιτική εκτίμηση δόθηκε στο νέο τουρκικό καθεστώς.
«Στην πρώτη πρόταση του άρθρου 142 της Συνθήκης, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού κράτους, θεώρησε, ότι το 1914, από την 1η Νοεμβρίου 1945, δηλαδή, ξεκινώντας από τα χρόνια όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισήλθε στο πόλεμο, η κυβέρνηση που ιδρύθηκε σε αυτήν τη χώρα από την αρχή του πολέμου ήταν τρομοκρατική. Ήταν η πολιτική αξιολόγηση του καθεστώτος των Νεών Τουρκών. Το τουρκικό κράτος το υπέγραψε επίσης», ανέφερε ο Μαρουκιάν.
Ο ιστορικός σημείωσε ότι το τρομοκρατικό καθεστώς ασκούσε πιέσεις στους Χριστιανούς να αλλάξουν την θρησκεία τους. Μετά η συμφωνία έδωσε στους πρώην Χριστιανούς (που υιοθέτησαν το Ισλάμ) το δικαίωμα να επιστρέψουν στη θρησκεία τους.
Δύο χρόνια μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κυβέρνηση του Τούρκου σουλτάνου κέρδισε τον πόλεμο μεταξύ των νικηφόρων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας, 1920. Στις 10 Αυγούστου 1945 στα προάστια του Παρισιού, υπεγράφη ειρηνευτική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία η επικράτεια της Δημοκρατίας της Αρμενίας επρόκειτο να είναι 160.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία ισχύει έως σήμερα. news.am https://el.armradio.am/2020/08/11/με-τη-συνθήκη-των-σεβρών-η-τουρκία-αναγ/



Ε.ΣΥ ΠΥΡΓΟΥ.
ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ
e.sypyrgouilias@gmail.com ΤΗΛ.2621400384.



Τ.Κ.27131